Goblins Gold:  regler

Spelvägledning
Trollkarlens guld har blivit stulet. Det är gömt i underjordiska gångar och vaktas av troll. Den spelare som med trollkarlens hjälp kan erövra tillbaka guldet har vunnit.

Innehåll
  9 labyrintdelar i plast
  1 spelplan
  1 spelfigur (trollkarlen)
  1 magnet (trollkarlens guld)
30 troll
OBS! När du packar upp spelet, så sitter "guldet" på trollkarlen, Sätt det igen här när du är färdig med spelet.

Spelets mål
Varje spelare ska med hjälp av trollkarlen försöka förflytta guldet till sin egen hörna av spelplanen. Den spelare som lyckas har vunnit.

Förberedelse
Magneten läggs med bilden uppåt på bordet. Därefter tar man en labyrintdel och lägger den med tapparna uppåt, så att man kan se magneten genom hålet i mitten.

Därefter läggs de resterande åtta labyrintdelarna runt omkring den förste, så att de bildar en kvadrat. Det är likgiltigt hur de olika delarna läggs ut, bara de bildar en kvadrat och magneten förblir i mitten.

Därefter läggs spelplanen med de utstansade hålen ovanpå labyrinten, så tapparna sticker igenom hålen. På mitten av spelplanen är det ett kikhål genom vilket man kan se guldet (=magneten).

Nu sätter man sig således runt spelplanen och var spelare har ett färgat hörn av spelplanen mot sig.

Trollkarlen sätts på spelplanens blå centrum. Man märker att magneten fastnar när trollkarlen lyfter sin stav.

Trollen förblir tills vidare i asken. De ska användas senare.

Spelregler
Först bestämmer man vem som ska börja. Man spelar sedan medsols.

Den spelare som står i tur, får skjuta trollkarlen till nästa fyrkant mellan fyra tappar. Spelaren får själv bestämma i vilken riktning han vill flytta, men trollkarlen ska alltid skjutas fram och inte lyftas från spelplanen. Han ska nämnligen kunna dra guldet med sig under fötterna.

När en spelare har nått första fyrkanten med guldet i behåll, så får han flytta vidare till nästa fyrkant. Han får fortsätta tills trollkarlen tappar guldet. Tappar trollkarlen guldet kan man höra det. Dessutom sänker trollkarlen sin stav igen! Nu är denne spelarens drag slut. Spelaren skjuter tillbaka trollkarlen till den ruta han kom från sist, så att han får tag i guldet igen och lyfter sin stav. Spelaren avslutar sitt drag med att sätta ett troll mellan de två tapparna, där han tappade sitt guld.

Nu är det näste spelares tur. Han försöker också förflytta guldet till sitt eget hörn. Han skjuter trolkarlen som beskrivet ovan. Tappar trollkarlen guldet, så fortsätter spelarensom ovan och sätter ut ett nytt troll, där trollkarlen tappade guldet denna gången och så kan sedan näste spelare se om han har turen med sig.

Det är naturligtvis mycket viktigt att man lägger märke till hur trollkarlen nådde till den punkt där han befinner sig. Trollen markerar de ställen där trollkarlen i vilket fall som helst inte kan passera. Trollkarlen ska alltid vara på den sandfärgade vägen på spelplanen. Han får inte komma utanför stigen på sin väg till ett av hörnen.

Slut på spelet
Till sist kommer en av spelarna att lyckas få skjutit trollkarlen ut till sitt hörn med guldet i behåll. Så snart man har fått guldet ut ur de underjordiska gångarna och själv besitter det, så har man vunnit.

I nästa spelrunda arrangeras labyrinten på ett annat sätt, så att trollkarlen får gå en nya vägar. Magneten ligger vid spelomgångens start alltid i mitten. Men spelarna kan aldrig komma ihåg den ofarliga vägen, då labyrint delarna byter plats och därmed blir aldrig spelet enformigt.

Tips för genier
Om man har mycket gott minne, kan man spela spelet med samma regler, men utan att använda trollen som hjälp. De förblir i asken och ger därmed ingen upplysning om var trollkarlen tappar guldet. I denna versionen är man helt hänvisad till sitt minne. Men oavsett om ni spelar med eller utan troll, så önskar vi er ett gott spelnöje!
 

Copyright: Jumbo International, registered in Amsterdam NL, no 4934.
Varning: Detta spelet är olämpligt för barn under 3 år, då det innehåller smådelar.
 
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson