Click for English        Anno 1503 (tyska)

Tillverkare: Kosmos (tysk utgåva)
Mayfair Games (engelsk utgåva)
Kategori: Strategispel
Spelare: 2-4
Speltid: 60 minuter
Ålder: 10+
Innehåll:   1 spelbräde
90 varukort
  4 hemöar (stora brickor till vardera av spelarna)
32 ö-brickor
28 invånarbrickor, sju per spelare
14 allmänna byggnadsbrickor
16 sköldmarkör, fyra per spelare
  8 träskepp, 2 per spelare
  1 6-sidig tärning
Spelets mål: Vinstpoängrutorna på spelbrädet visar fem olika möjligheter hur man kan erhålla vinstpoäng.När en spelare har 30 guld, 4 filialkontor, 3 handelsöverenskommelser, 4 allmänna byggnader eller 3 handelsmän, så läggs en av spelarens sköldmarkörer på motsvarande ruta. För att vinna, så måste du uppnå tre av dessa mål.
Regler: Regler på engelska
Strategi: Den beror mycket på vilka brickor du hittar under upptäckarfasen. Du ska troligen försöka att skydda antingen dina allmänna byggnader mot brand eller filialkontor mot pirater och sedan ha tillräckligt med guld för att köpa dig fri från dessa katastrofer åtminstone en gång per runda. Pengahanteringen är viktig och du måste bygga upp din ekonomi genom att sälja dyra varor, så du kan köpa det du behöver för guld, ifall du har otur med tärningen i produktionsfasen. Så försök gärna få tag på antingen tobaks- eller kryddfilial ganska snart. Dessa är också nädvändiga varor för att uppgradera dina invånare till högre nivåer. Försök att alltid ha minst en och helst två aktiva skepp hela tiden.
Kommentarer: Min utgåva är från 2003. Designer av spelet är Klaus Teuber.

Följande faser görs i varje spelares runda (2a och b i valfri ordning):
1) Kasta tärningen för produktion och alla spelare år en vara var.
2a) Köp av skepp oh/eller pionjär och/eller utveckla dina invånare. Endast dina resurser begränsar dig.
2b) Sälj (max en gång per runda till var och en av dina invånare) och/eller köp upp till två varor per runda.
3) Flytta skepp och upptäck öar.

Om du inte har något emot ett spel, som till stor del är solo, så är detta ett mycket intressant spel med många olika strategier beroende på vilka resurser som du får på tärningsslagen och upptäckter under skeppsförflyttningen. Den enda interaktionen mellan spelarna är racet att hitta bra pptäckarbrickor och den allmänna byggnaden "stor filialen", vilket gör att du kan dra en slumpmässig resurs från en motspelare per runda, till vilken du betalar två guld.

Spelet är baserat på ett populärt dataspel med samma namn. Det finns en expansion till den tyska utgåvan som heter "Piraten und Aristokraten".

 
 

 

Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson