Click for English        Arena (Morituri te salutant)

Tillverkare: Altar publishing
Kategori: Kortspel
Spelare: 2-5 (definitivt bäst på 2, annars troligen rörigt)
Speltid: 00:30-00:45 (troligen mer, i synnerhet första gångerna)
Ålder: 12+
Innehåll:     1 Spelbräde (24" x 12")
132 Kort i färgtryck
    5 Miniatyrer i metall
  12 Markörer
    1 Regelhäfte
Spelets mål: Taktiskt närstridsspel, där man väljer en eller två karaktärer, vilka slåss mot varandra (det går även ha en flerspelsvariant där några samarbetar). Den vinner som lyckas få ner  motståndarens "livspoäng" till noll.
Regler: Regler på engelska
Strategi: Det vill till att ha en blandning av attack och försvar i de planerade korten.
Kommentarer: Det stora problemet med spelet är att det tar tid att ta sig igenom och förstå reglerna, vilka är ganska omfattande. Dessutom bör man ha ganska god kännedom (innan spelet börjar) hur sina egna kort (och helst även motspelarens) fungerar. Om det inte varit för detta, så förtjänar spelet ett högre betyg.

Stridsreglerna är ovanligt genomtänkta och intressanta. I stället för att slå en tärning, så väljer man en siffra 1-6 (beroende på attacktypen, kan intervallet vara lägre) på tärningen och försvaret är att man har ett visst antal gissningar på sig att komma underfund med vad motståndaren attackerar med. Antalet gissningar beror på det aktiva stridskortet (försvarskort ger fler gissningar, men lägre attackskador). Ju högre värde, desto högre blir skadan, men anger man alltid högsta värdet, så genomskådas detta snart.

Spelplanen har mindre betydelse i spelet. Används främst för att kunna hinna planera och kanske smita om man behöver planera flera kort. Ett fåtal kort kan påverkas av placering på planen. Likaså ifall man lyckas avväpna någon, då vapnet kan hamna på marken.

Designer är Vladimír Chvátil, Tjeckoslovakien. Utgåva från 1997.

(Det latinska citat i titeln betyder: "De som ska dö, hälsar er", vilket var gladiatorernas hälsningsfras när de gick ut på arenan.)

 
 
 

 
Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson