Click for English        Ave Caesar

Tillverkare: Ravensburger
Kategori: Pengar/poäng
Spelare: 3-6 (bäst med 4-6)
Speltid: 01:00-01:30 (ca 30 minuter per lopp)
Ålder: 12+  (går förmodligen att spela med yngre spelare)
Innehåll:     1  dubbelsidig spelplan 
    6  hästspann 
    6  mynt 
144  spelkort (6 färger med 4 av varje nummer 1-6) Används för förflyttning. 
    4  regelhäften (svenska, norska, danska och finska)
Spelets mål: Att snabbast ta sig fram tre varv på banan, utan att ta för många ytterkurvor, vilket kan innebära att korten inte räcker runt hela loppet. Dessutom måste man ha kunnat lämna sitt mynt under en av de två varvningarna. De främsta placeringarna ger poängen 6,4,3,2,1. Diskvalificering pga att man inte lämnat sitt mynt eller att man inte når i mål ger noll poäng.
Regler: Regler på svenska
Regler på engelska   (från Game Cabinet )
Strategi: Försök att tänka framåt något drag, för att inte fastna pga att någon kan låsa fast dig en rond. Se dessutom till att bli av med sexorna tidigt, om det är möjligt. Alltför ofta är ledaren på väg in i mål, men måste stå över bara för att han endast har sexor kvar. 
Korten medger 84 steg totalt. Korta banan (för 5-6 spelare) är på 78 steg och långa banan (för 3-4 spelare) är på 79 steg. Det är viktigt att hålla reda på hur många extra steg man tagit i ytterkurvor. Dessutom bör man åtminstone hålla räkning på antal sexor man har lagt.
Kommentarer: Uppfunnet 1989 av Wolfgang Riednesser. 
Årets familjespel i Sverige 1989. 
Ett av mina favoritspel, som brukar vara bra att ta fram lite senare på kvällen, då det är ganska snabbt.
Speldag hos Magnus & Sus 2004-10-03 Magnus kommentar: "Carl tog en tidig ledning och Christina fick slösa många extrasteg. I slutet visade det sig att hon var ett steg kort från att gå i mål. Själv kom jag näst sist. Jag hade lite otur med att mina tre sista kort i leken var 5-6-5. Carl slarvade till det och gick om Johan med ett halvsteg mot slutet, vilket gjorde att Johan fick spela sin sista 6:a och därmed vann han."

Min kommentar: "Vi avslutade med en snabbt race av denna klassiker. Det var första gången jag "bara" spelade en fjärdedel, då både jag och Christina är vana att spela båda banorna åt båda hållen, dvs 4 lopp i en tävling. Jag höll ledningen (på gott och ont) nästan hela loppet, men som Magnus sa, så gjorde jag ett ödesdigert misstag som en erfaren Ave Caesar spelare aldrig borde ha gjort, vilket irriterade mig. Får i alla fall gratulera Johan, som grep chansen! Men jag undrar fortfarande vad det är för fel på 'Tjabba Julle', vilket är vårt vanliga utrop när man kastar in pengen?"

 
 
 

 
Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson