Click for English        Candamir - Die Ersten Siedler (tyska)

Tillverkare: Kosmos (Tyska utgåvan)
Mayfair Games
(Engelska utgåvan - "Candamir The First Settlers")
Kategori: Äventyrsspel
Spelare: 2-4
Speltid: 60-120 minuter
Ålder: 12+
Innehåll: -
Spelets mål: -
Regler: Regler på engelska
Strategi: -
Kommentarer: Min utgåva är från 2004. Designer av spelet är Klaus Teuber.

 

Allmän beskrivning som jag skrev in på Pantangforumet efter översättning via Babelfish från ProfEasy siten. Spelet har en del av känslan från spelet han lanserade förra året: Anno 1503, men annars är det väldigt stor skillnad, inte minst för att det är möjligt med handel "igen" och att man har en karaktär som utvecklas och dessa färdigheter användas för att slåss eller andra typer av uppdrag. Närmast skulle man kunna beskriva det som Settlers möter Runebound.

Skalbarheten fungerar på så sätt att man har olika antal målkort ut på spelbrädet, som har tre olika områden: skog, fält och berg. Dessa målkort kan ge erfarenhetspoäng och råmaterial (trä, skinn och malm). Dessutom kan man erhålla ingredienser till brygder då man går runt med ruttkorten: honung, örter eller svampar.

Startuppställning: Man lägger stora spelbrädet i mitten och tar varsin färg med en spelfigur, en målsten och 10 poängstenar, vilka man ska lägga på olika ställen på spelplanen och bli av med helt för att vinna. Dessutom får man ett personligt spelbräde och ett slumpmässigt karaktärskort (för varje manlig karaktär, så finns det en kvinnlig karaktär med samma värde och man slumpar med endera könet och kan välja kön därefter!). Detta kortet läggs i mitten på de personliga spelbrädena.

Övre delen av spelarbrädet har en översikt över de 3 olika sorters brygder som finns: "Met" (minskar valfri spelares kondition med 1), "Hela" (sätter tillbaka konditionen till maxvärdet 4) och "Brigittas brygd" (ger +2 på ett tärningsslag). Från början ligger markörerna ovanför brädet (förutom att alla börjar med en "Brigittas brygd") och när de läggs på brädet markerar de 1 eller 2 st av respektive brygd.

Till vänster finns en konditionsskala från 4 till -1. Den anger max antal steg man kan göra när man gör en förflyttning. Man kan stå över en hel runda för att flytta den till maxvärdet 4, dvs om man inte har någon helande brygd i förrådet.

Längst ned finns en händelseöversikt, på de 4 saker som kan hända vid förflyttning (utöver äventyskort): Björn anfaller (vinn 2 skinn eller förlora 2 i kondition), varg anfaller (1 skinn eller 1 kondition), byn Candamir ber om hjälp (1 trä eller 1 i kondition) eller giftorm attackerar (endast riskera att förlora ett liv).

Alla målkort av 2 eller 2+3 eller 2+3+4 blandas och läggs ut slumpmässigt med baksidan upp på spelbrädet, beroende på antalet spelar. Dock med restriktionen att typen av målkort ska läggas på rätt typ av landskap (skog, fält eller berg).
Karaktärskorten har olika startvärden på Karisma, Kamp, Lycka och Styrka (troligen alltid 2,1,1,0 i någon ordning). Dessa adderas till ett tärningsslag och summan ska vara lika mycket som det värde som man utmanas på i olika lägen. Varje karaktär har dessutom 2 specialegenskaper.

Korten med grön baksida är ruttkort och blandas och läggs i en draghög.

Råmaterialkorten läggs i tre uppåtvända högar intill spelbrädet. Varje spelare erhåller en "trä".
Ingredienskorten läggs också i tre uppåtvända högar.

Äventyrskorten sorteras med 1, 2 och 3 på baksidorna och blandas var för sig och läggs sedan ihop med 1:orna överst etc i en draghög. 3 kort dras och läggs med framsidan upp. Varje gång ett äventyr prövas på, så erhålls korten om man lyckas eller kastas om man misslyckas. Därefter dras nästa kort, så att det alltid finns 3 äventyrskort att välja på.

Spelpjäserna och målstenarna placeras på byn i mitten av den stora spelplanen.

Tärningen och utrustningsmarkörerna placeras vid sidan av spelbrädet. Markörerna motsvarar 2 xp för en viss egenskap, ifall man hittar någon speciell utrustning (t ex stövlar för styrka och björnhalsband för karisma).

I bydelen på brädet syns 4 hus för nybyggarna Jared (gul), Brigitta (lila), Osmond (vit) och Candamir (brun). Var och en av dessa har en lista på önskemål som ni ska uppfylla för att vinna. Det tillfälliga önskemålet är det som är högst upp i respektive rad och i början är de gods eller djur. För att producera varor, så behövs råmaterial enligt listan ovanför byn (svärd = trä + 2 malm, kista = trä + malm + skinn, pergament = trä + 2 skinn. Råmaterial hittas under målkorte, liksom boskap och bergsgetter. Om en spelare har ett önskat djur eller vara, så sätter denne en poängsten på önskerutan. Den som har uppfyllt minst 3 önskemål för en invånare (dock ej Brigitta), får sätta en sten på motsvarande ruta under byn. Denna kan tas över om någon annan uppfyller FLER önskemål än du har för tillfället. Av Brigitta så får du i stället 2 brygder (Brigittas brygd + Met) gratis varje gång du uppfyller ett önskemål.

Varje runda kan starta med handel av kort. Antingen med övriga spelare i fritt format såsom i Settlers eller 3 lika mot en i banken.

Därefter väljer spelaren antingen "bygga & brygga" (endast om spelaren har sin spelpjäs i byn) eller Förförflyttning.
Förflyttning: Om spelaren står i bun så börja med att titta på 2 dolda målbrickor (3 om du har denna specialegenskap) och välj att placera din målsten på en av dessa, på en annan varlfri med okänt innehåll eller på en a de 3 rutorna med skogshydda, fälthydda eller bergshydda, där målet alltid blir en av motsvarande råmaterial när du kommer fram. Detta gör man troligen bara fram emot slutet.

Förflyttningen sker max antal steg enligt konditionsskalan. Dra ett ruttkort och lägg det med överkanten mot brädet, såsom du sitter placerad runt brädet. Är det bara en pil i önskad riktning, så är det bara att gå. Är det en björn, varg, giftorm eller hjälp till Candamir, så står det ett stridsvärde tillsammans med egenskap som ska övervinnas för att gå i den riktningen. Finns det en ingrediens, så är det bara att plocka upp ett motsvarande kort gratis. Dock är ingrediensen inom parentes, så är det bara karaktären med specialegenskapen att hitta gömda ingredienser som kan få den. Står det ett frågetecken, så väljer du ett av de uppvända äventyrskorten och försöker övervinna detta. Ibland måste du övervinna 2 egenskaper och ibland måste man ge bort en ingrediens, men i dessa lägen förlorar man troligen inte någon kondition vid misslyckande, vilket annars är det vanliga. Vinsten är ofta ett råmaterialkort, plus att du får lägga äventyrskortet framför dig, för då du har minst 3 stycken, så kan du börja slåss om att få lägga motsvarande poängsten under byn.

När du föflyttar dig, så får du aldrig ha mer än 5 råmaterialkort respektive 5 ingredienskort på hand. När du avslutar ditt drag på din målsten, så får du ta målkortet (troligen även efter misslyckat ruttkortsäventyr). Du får motsvarande erfarenhetspoäng på målkortet att placera ut på valfri egenskap, liksom angivna råmaterialsresurser. Därefter flyttar du tillbaka både målstenen och spelpjäsen till byn. Här kan du har mer än 5 råmaterialskort, eftersom förflyttningen är avslutad.

Bygga & Brygga: Görs i stället för förflyttning och endast om du börjar rundan i byn. Du kan både producera varor och brygder så länge dina resurser räcker. Brygderna kan användas när som helst under din runda.

Även om jag int kunde spela själv, så kände jag att detta spelet fascinerade mig. Jag gillade Anno 1503, men det hade mycket klagomål att det inte är tillräckligt interaktivt. Detta har lite mer av den varan, men jag tror ändå att jag kommer att gilla det här spelet och ser fram emot att testa det live i Essen. Dock tror jag det är bättre ju fler spelare (max 4), då handelsmomentet kan utnyttjas bättre då.

 
 

 

Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson