Click for English        Geni 2000

Tillverkare: Kärnan
Kategori: Kunskaps/ordspel
Spelare: 2-6 (gärna i lag)
Speltid: 01:00
Ålder: 12+ (troligen bäst med vuxna)
Innehåll: 400 frågekort med 2000 frågor och svar (ca var 10:e har bildrelaterade frågor).
    1 spelplan
    6 spelpjäser
  30 geni-brickor (6 st i 5 olika färger)
    1 tärning
Spelregler
Spelets mål: Ta dig runt ytterbanan och samla geni-brickor genom att svara rätt på minst en fråga i varje ämne. Välj sedan favoritväg (2 ämnen som passar just dig) in mot mitten, där du måste svara rätt på en fråga i en av motståndarna vald kategori (känns det igen?).
Regler: Regler på svenska
Strategi: -
Kommentarer: Utgiven 1999(?). Frågeskrivare Dan Glimne, Sveriges meste och bäste speldesigner!

De fem ämnena är "Stora rubriker", " Framsteg och upptäckter", "Kultur och nöjen", "Seklets sport" och "Vardagsliv och kuriosa". Alla frågorna handlar om 1900-talet och fungerar som ett dokument överseklet som har gått.

Jag gillar verkligen frågorna i det här spelet, förutom att jag fortfarande inte förstår varför alla frågespelstillverkare envisas med att ta med sportfrågor!! Men något omöjligt ska man väl bli påtvingad i mitten.... Dock känns det lite stelbent att tvingas gå runt åt samma håll på spelplanen, innan man kan gå inåt mitten. Fast det är lite annorlunda med RISK-rutorna, där man själv får välja ämne, MEN vid fel svar måste du lämna tillbaka en valfri av dina ämnesbrickor (jag höll hårt i min "sportbricka"). Dessutom känns det som det blir ett högre tempo än i t ex "Trivial Pursuit". Det kanske kan bero på att allt är svenska originalfrågor. Det känns dessutom som frågorna inte blir lika fort inaktuella som i "TP".

I slutet av reglerna finns det ett flertal förslag på spelvarianter att använda frågorna till.

 
 

 
Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson