Click for English        Goa (tyska)    

Tillverkare: Hans im Glück 
Rio Grande Games (engelsk utgåva med samma namn)
Kategori: Strategispel
Spelare: 2-4 spelare (bäst med 4 spelare)
Speltid: 90 minuter
Ålder: 12+
Innehåll: -
Spelets mål: -
Regler: Regler på engelska
Strategi: -
Kommentarer: Min utgåva är från 2004. Designer av spelet är Rüdiger Dorn.

 

GothCon 2004 Höjdaren blev dock när Johan (Dr Murke) framåt natten drog fram ett Goa som knappt hade torkad trycksvärta. Bara känslan att detta troligen var första gången det spelades i Sverige.... Jag var dåligt påläst på Goa och hade inga förväntningar alls, men detta resurshanteringsspel (bokföringsspel kallade beskrev Johan det som) var helt i min smak.
En intensiv auktion, där man försökte få in plantager plus lite olika specialbrickor. Var och en auktionerade ut sin bricka i ett budgivningsvarv och fick inkomsten från den som tog brickan. Ville man själv absolut ha den, så betalde man ett mer än högsta budet till banken i stället. Därefter var det tre rundor med valfria handlingar, vilka inte alls var interaktiva (utom förmodligen att vid bygge av en koloni var den man ville ha redan tagen), men det spelade inte mig någon roll alls.
Av de 5 alternativ man hade, så kunda man välja att antingen uppgradera alternativet eller använda resursen. Alternativen var: "Skepp", vilka krävdes för uppgradering. "Kryddor", vilka också behövdes för uppgradering, "Pengar", vilket behövdes för auktionerna, ifall man inte fick bra inkomster från dem i stället. "Expeditionskort", vilka hade flera funktioner och som främst jag upptäckte framåt slutet hur bra de var. "Kolonister", vilka behövs för at tkunna köpa nya kolonier för sina kryddor. Definitivt en 9 av 10!
Speldag hos Magnus & Sus 2004-10-03 Ett spel som jag alltid tar chansen att spela och som jag tycker blir bättre för varje gång. Denna gången kändes det som jag gjorde det mesta rätt också.
- Magnus hade startbrickan första (och sista?) rundan, men därefter pendlade den mellan mig och Johannes.
- Jag hade en bra start genom att få två brickor hyfsat billigt i första rundan med kolonisatörer, så jag tror det redan var i första rundan som jag köpte 12-kolonin och i senare rundor fortsatte jag att köpa dem i omvänd ordning. Hade ett överskott av dem på slutet.
- En annan udda sak, var att i denna spelomgång fick jag inga vanliga plantager, förrän i allra sista vändan, då jag inte hade så mycket glädje av den.
- Jag avslutade både skepps- och kortkolumnen. Här avslutade både jag och Johan med att försöka få en bra kombination i sista draget, men båda av oss slutade med en dubbel och tre enkla symboler (6 VP), så Magnus kan inte skylla positionerna på dessa korten.
- Det hände bara 2-3 gånger under spelet och ganska långt in i det innan någon köpte sin egen utbjudna bricka. Speciellt Johannes bjöd snålt och hade därmed mest pengar på slutet, så ingen försökte ens att konkurrera med honom. Detta hade han dock ingen glädje av, då täta slutställningen blev:
Carl 43, Magnus 40, Johan 39, Johannes 38

 
 

 

Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson