Click for English        Kalahen

Tillverkare: Flying Turtle Games
Kategori: Ävenstyrsspel
Spelare: 3-6
Speltid: 02:00
Ålder: 12+
Innehåll:   1  spelplan 
  1  6-sidig tärning 
  1  10-sidig tärning 
  3  6-sidiga tärning numrerade 1-3 med tal respektive prickar. 
  8  markeringsbrickor för att markera om en viss terräng är säker (4 gröna och 4 röda) 
  4  blå markeringsbrickor för fällor (används endast vid tilläggsregler) 
  8  kort med skattkistor 
24  kort med "vandrande monster" (gula på baksidan) Används endast vid tilläggsregler. 
78  kort med "skattkistornas innehåll". Grön/blå/röd baksida. 
  6  miniatyrer i tenn, vilka är spelpjäserna
- Ringar (15 i färgerna rött, blått, grönt och gul) (1extra gul?) 
- Gula spelbrickor (guldmynt = GM) (1 stor = 5 små)
- Svarta brickor (livspoäng = LP)     (1 stor = 5 små) 
Spelets mål: Att hitta en formel som består av tre pergamentblad och föra dessa tillbaka till den egna borgen, där en drake då väntar på honom. För att lyckas lättare med bl a strider mot olika monster och motspelare, så måste man samla på sig pengar, utrustning och magiska ringar.
Regler: Regler på svenska
Spelschema på svenska
Strategi: Försök att ganska snart leta upp tre likadana pergamentblad i de tre olika ställena. Var inte rädd för att ganska snart gå in och hitta blad längst in innan du hittat tillräckligt för övrigt, då du troligen har fler ringar kvar för att besegra draken i slutstriden utanför din egen borg. Viktigt är att ganska snart se till att få tag på en sköld och ett svärd.
Kommentarer: Uppfunnet 1990 av P.Janssens och J.Vanaise.

Påminner till stora delar om "The Hobbit" med ringar, guld och livspoäng, för att inte glömma att stridssystemet är samma, men spelet blir ändå mycket annorlunda. Enligt traditionell äventyrarstil ska man bygga upp sin figur, så att den blir allt starkare. Dock blir man inte starkare eller får fler liv, utan man ska se till att ska tillräckligt med läkande drycker och ringar, för att klara de strider som blir mot monster och eventuellt mot motspelarna. De olika sakerna hittar man i kistor på olika platser, efter att ha besegrat platsens monster. Dock blir interaktionen mellan spelarna inte speciellt stor, även om risken att dö är ganska liten vid en konfrontation. Endast om någon bär på något viktigt pergamentblad eller annat man vill åt, riskerar man dessa attacker. Huvudsakligen ska du hitta tre lika pergamentblad och springa tillbaka med dem till din borg. Det finns tilläggsregler där man kan lägga ut fällor mot de andra vandrande monster, möjlighet med samarbete mellan spelarna och ett högriskspel (ett slags lotteri) när man är på väg in i den inre regionen. Man kan välja vilken eller vilka av dem som ska utnyttjas.

 
 
 

 
Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson