Click for English        Drakborgen Legenden

Tillverkare: Alga
Kategori: Äventyrsspel
Spelare: 2-4
Speltid: 60-90 minuter
Ålder: 10+
Innehåll:     2 regelhäften (bas + referens)
    1 spelplan
    1 solskiva
    1 tolvsidig tärning
    1 soltärning
  50 röda marker
  50 svarta marker
  20 transparenta plastfötter
  80 labyrintbrickor
105 rumsbrickor
    4 stridsplattor
    1 drakbricka
    5 spindelnätsbrickor
    4 shurikenbrickor
    4 pilbrickor
    4 kastdolkar
  16  öppendörrbrickor
  13 hjältefigurer
  18 skattkammarkort
  12 drakkort
  18 monsterkort
  12 amulettkort
    8 ringkort
  10 specialkort
  12 hjältekort.
 
Spelets mål: Spelet går ut på att våga sig in i Drakborgen i gryningen och samla så många skatter som möjligt. Den som lyckas ta sig ut, innan solen går ned, med den största skatten vinner. Om ingen lyckas ta sig ut i tid, så vinner Drakborgen spelet.
Regler: Basregler på svenska
Referensregler på svenska
Strategi: -
Kommentarer: Min utgåva är från 2002. Designer av spelet är Jacob Bonds and Dan Glimne.

Varje deltagare väljer en spelfigur ”hjälte” att spela med. Labyrinten av gångar och rum inne i Drakborgen är från början dold men framträder rum för rum i den takt hjältarna tränger allt längre in i borgen.

När du går in i ett rum som ännu inte är upptäckt, så vänder du upp brickorna som ligger där. De ligger i par bestående av en Labyrintbricka och en Rumsbricka. Labyrintbrickorna bygger steg för steg upp labyrinten av gångar och rum medan Rumsbrickorna visar vad rummen innehåller.

Ett rum kan innehålla allehanda skatter, redskap, monster eller faror. På rumsbrickan står oftast allt man behöver veta. Rumsbrickorna kan även innehålla händelser som påverkar alla inne i borgen. De stora rikedomarna finns i skattkammaren som är belägen någonstans mitt i borgen. I skattkammaren är det dock inte bara att gå och roffa åt sig så många skatter man kan bära. Det gäller att göra det utan att väcka skattens fruktansvärde väktare draken.

Detta är en något omarbetad nyutgåva av Drakborgen, inkluderat de bästa delarna av expansionen också.

Har ni läst reglerna så ser ni att det verkar finnas många förbättringar i dem, inte minst har striderna blivit mer av psykologisk strid. Det är kortare väg in till drakkammaren, men å andra sidan är den slumpmässigt gömd på en av de 9 innersta rutorna. En annan förbättring är att flera spelare kan vara på samma rutor och det finns alternativregler för att både samarbeta och/eller slåss mot andra spelare. Det finns dessutom en *väldigt* liten chans att besegra draken ifall den vaknar. En av de viktigaste förändringar är soltärningen, som gör att man inte vet helt säkert när spelet är slut. Förste spelaren spelaren kastar denna och på tre sidor är det moln (0 steg) och två sidor en sol (1 steg) och en sida två solar (2 steg). Skalan är på 21 steg med dödskalle på 22 steget (fast det verkar som man börjar första rundan med att flytta från 1 till 2). Snittet blir väl ca 36-37 rundor (om jag inte räknat helt galet). Desutom är det 12 drakkort i st f 8(?). Över huvud taget är alltså chanserna förbättrade för spelarna. Å andra sidan så är det utslagna spelares roll att spela monstren och försöka få "oavgjort" (dvs vinst till drakborgen), vilket är intressantare med den nya psykologiska striden.

Striden är en ny bättre variant av sten-sax-påse. Man sätter en markör dold på en bricka där följande slår:
styrka => psyke => vighet => rustning => styrka etc.
Om man sätter på lika, så jämförs spelarens värde med monstret (alt den andre spelarens) för den speciella egenskapen. För varje rond under striden, så får man flytta låta sin markör gå ett steg framåt eller bakåt eller stå kvar. Dvs den får inte flytta till egenskapen mitt emot. För övrigt stod det att monstren är något starkare i denna versionen, men det har jag inte kollat närmare på ännu.

När det gäller den gamla expansionen, så finns både de nya hjältarna med, liksom katakomberna. Dock är katakomberna mycket förenklade, eftersom de inte har speciella kort i denna versionen. Varje omgång slår man en T12 två gånger och finns det en uppvänd trappa med det numret, så kommer man upp här. Dvs förföyttningen är mer förvirrad/kaotisk, men spelmässigt mycket förenklad.

Grafiskt är spelet ett jättelyft mot gamla versionen. Ser mer ut som Games Workshop versionen. Dock är jag bortskämd numera av den tyska kvaliten och kände mig besviken på de väldigt tunna korten och den något krokiga (dvs ej helt platta) spelplanen.

Länkar Officiell hemsida 
BoardGameGeek
 

Open Directory Project 

Gamla av versionen Drakborgen 
Frank Kulkmann  
Bigbads Toolbox med varianter 

 
 

 

Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson