Click for English        Sagan om ringen (engelska)

Tillverkare: Hasbro
Kategori: Äventyrsspel
Spelare: 2-5 (2-5) (3-6 spelare med Sauronexpansionen)
Speltid: 1:00-1:30 (1:30-2:00 med Sauronexpansionen)
Ålder: 12+ (uppskattas troligen av yngre om det är någon vuxen med som kan engelska bra, dock behövs översättning av alla korttexterna då.)
Innehåll:   1 Huvudbräde
  2 Dubbelsidiga scenariobräden
  1 Sauronfigur
  5 Hobbitfigurer
  6 Markörer (vita koner)
60 Hobbitkort
  5 Karaktärskort
  5 Gandalfkort
35 Specialkort
23 Fyrkantiga händelsebrickor
11 Runda livsbrickor (5 ringar, 3 solar, 3 hjärtan)
32 Sköldar
  1 Ring
  1 Specialtärning
  1 Blad för anteckning av bästa resultat

Expansionen "Friends & Foes" (Vänner & Fiender):
  1 Dubbelsidigt scenariobräde med 2 äventyr (Bree och Isengård),
  2 Självhäftande etiketter till original huvudbrädet,
  5 Karaktärförmågekort,
  3 Gandalfkort,
  8 Bree- och 5 Isengårdskort,
30 Fiendekort
  1 Regelhäfte.

Expansion "Sauron":
  1 Svart ryttarfigur
  1 Sauron karaktärskort
30 Sauronkort
  9 Nazgulkort
  2 Gandalfkort
  5 Brödraskapskort
  6 Resurskort
12 Resursbrickor
  4 Sauron Händelsebrickor
  1 Svart påse
  1 Regelhäfte

23 Mörka händelsebrickor
  1 Ringkort
  1 Fredskort

Spelets mål: Er uppgift är att stoppa den Mörke Lord Sauron från att vinna tillbaka den magiska ringen, vilken Frodo har ärvt och som Sauron vill använda för att förslava världen för evigt. Du tar del som en enskild Hobbit och måste sammarbeta med de övriga spelarna i ett brödraskap under en följd av olika äventyr. Resa genom Midgård där ni tar tar på er utmaningen att ta er igenom fyra av de farligaste regionerna, nämnligen Moria, "Helm's Deep", Honmonstrets lya och Mordor, för att förstöra ringen i den vulkaniska elden i Domedagsberget före Sauron når er på korruptionslinjen.
Regler: Regler på engelska
Regler på engelska till expansionen Friends and Foes
Regler på engelska till expansionen Sauron
Strategi: Läs i förväg på varje scenario och försök planera så att ni kommer igenom varje händelse i scenariot på bästa möjliga sätt.
Kommentarer: Min utgåva är från år 2000. Designer är Reiner Knizia och illustrationer av John Howe. Tematisk utvecklare och testansvarig är David Farquhar.

Detta är ett märkligt spel vilket är en mix mellan ett vanligt brädspel och rollspel, eftersom ni måste samarbeta för att lyckas. Det finns en variant där man tävlar mot varandra, men den är troligen mindre intressant att spela. Ni måste ändå samarbeta för att komma ända fram. Antingen älskar eller hatar du spelet. Troligen ett väldigt bra familjespel, eftersom en del av iden är att man ska diskutera sig fram till bästa lösningar.

Jag testade det på spelmässan i Essen med David Farquhar som spelledare och blev direkt mycket förtjust i spelet. Utan tvekan det bästa spelet på mässan! Men du måste kunna läsa texterna på korten och brädet för att fullständigt uppskatta spelet. Det ger en mycket bra känsla av Tolkiens böcker och beundrare av böckerna kommer definitivt älska det"

Det har varit mycket diskussion om hur många spelare som är bra eller dåligt. Är ni bara två spelare, så kommer ni inte att få alla kort i Rivendell och det är färre som kan bli "dödade" på vägen. Å andra sidan om ni är fem, så är det aldrig tillräckligt med "livsbrickor" till alla, så det är alltid minst två som får gå fram minst ett steg på korruptionslinjen efter respektive scenario. Ni måste i genomsnitt slå tärningen oftare, likväl som det är färre specialkort per spelare att hjälpa till med och sköldarna blir mer utspridda, vilket ger mindre chans att minst en har minst fem sköldar, när man måste "kalla på Gandalf" (använda Gandalfkorten). I praktiken betyder det att spelet över lag är ganska välbalanserat för flertalet olika antal spelare. Troligen enklast på tre. Har själv spelat det flera gånger på två och det funkar bra, men är något svårare då, speciellt om det kommer många "solursbrickor" på raken, dvs man går fram på händelselinjen.

Engelska utgåvan heter "Lord of the Ring". Tyska originalutgåvan heter "Der Herre die Ringe".
Den svenska utgåvan heter "Sagan om ringen" och utges 2001 av Alga.

Det finns en bra frågor och svarssida (på engelska) och bättre omstrukturerade regler på Chris Lawson's Web Pages.

Mer information om spelet via min länksida

Har ej spelat med Sauron-expansionen ännu.

Utdrag från spelrapport från spelmässa i Essen 2001. Första spelet under dagen var expansionen "Friends and Foes", vilken David Farquhar demonstrerade ett engelskt exemplar. Vi sisste inte riktigt vad det var att vänta, men var överraskade över hur stor skillnad den gjorde på spelet. Förutom de båda nya scenariebrådena, så är det också fiender. Varje gång första brickan som du drar i en omgång är en "bra" bricka, så drar du också ett fiendekort. Du kan ignorerar fienden och låta någon annan slå ihjäl den senare, men om det ligger 8 st framme samtidigt, så har ni förlorat spelet. Å andra sidan har alla 30 fienderna kommit upp och blivit ihjälslagna, så har ni vunnit spelet på ett nytt sätt! Om ni INTE har några fiender framme när ni påbörjar några av scenarierna, så har ni möjlighet att hoppa över detta (2 av 3 är möjligt), så på så sätt behöver inte spelet bli längre. T ex kan du gå runt Moria, men då missar du också Lothlorien. Varje Hobbit har också en ny förmåga, vilken kan användas EN gång under spelet plus att det finns 3 nya Gandalfkort. Du kan förstöra fiendekort på två sätt. Antingen genom att offra det som står på kortet (t ex life tokens). Om du väljer att inte spela något kortunder din omgång, så kan du som vanligt antingen dra två kort eller backa ett steg. Nu kan du som alternativ i stället ta bort ett fiendekort.

Efter en dålig start i Bree, så var Dave övertygad om att vi skulle misslyckas, men vi lyckades ta oss igenom hela vägen med Merry som enda överleveande i slutet. Vi fick ihop 8 sköldar och förstörde 20 fiender, så vi avslutade med 88 poäng i första försöket. Enligt min åsikt så har Reiner Knizia lyckats med konststycket att göra ett redan bra spel ännu bättre med en ny dimension (betyg CGS=9, ML=7, SL=6, TB=7).

 
 

Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson