Click for English        Löwenhertz (engelska)

Tillverkare: Gold Sieber Spiele / Rio Grande Games
Kategori: Strategispel
Spelare: 2-4 (4)
Speltid: 01:00-01:30
Ålder: 12+
Innehåll:     1 Ram för det variable brädet
    6 Kartdelar
    4 Maktmarkörer (1 av varje i rosa, guld, purpur och grått)
  16 Slott (4 av varje färg)
  48 Riddare (12 av varje färg)
100 Gränsmurar (svarta) (+2 extra i asken)
    1 Första spelare slott (svart)
    1 Regelbok
    1 Översikt & layout för the basspelet
112 Kort
        52 Pengakort
          4 Summeringskort (1 för varje spelare)
        12 Beslutskort (3 för varje spelare)
        31 Händelsekort
        13 Politikkort
                3 Pergament (3+4+5)
                4 Dukater (15+12+10+8)
                3 Överlöpare (renegater)
                3 Allians
Spelets mål: Erhålla makt genom att addera territorier till en stabil region eller genom att göra regionen som är runt ett slott stabilt. Ju fler territorier som adderas eller stabiliseras, desto mer makt erhålls.

I speltermer innebär detta att du behöver expandera dina territorier så mycket som möjligt och försöka inkludera städer och silvergruvor. Du måste också försvara dina egna territorier, likväl som att attackera andras territorier genom att ha fler riddare än de angränsande fienderegionerna.

Regler: Regler på engelska
Strategi: Försök åtminstone ha en ide om hur många dukater dina motståndare har under spelets gång. Det hjälper till mycket under duellerna, vilka består av auktion på de händelser som flera vill utföra samtidigt.
Kommentarer: Designed 1997 av Klaus Teuber, som är föfattare till ett av mina favoritspel: "the Settlers".

Spelet mottogs med blandade känslor av mina medspelare. Hälften tyckte att det var ganska bra, inkluderat mig, medan andra hälften var mer tvivelaktig. Kanske behöver de spela de en gång till för att övertygas att uppskatta det mer. En av spelarna tyckte inte riktigt om att jag bjöd över honom med exakt en dukat 4-5 gånger i rad...
Först av allt så gillar jag spelet för att det har en variabel spelplan, vilket flertalet av mina favoritspel har. Det finns ett flertal valmöjligheter i varje drag och ofta blir en spelare utanför, utan att få göra någonting. Den sista spelarens val är ofta lurigt, då han i praktiken ofta måste välja med vem han måste duellera (det finns tre val och fyra spelare och på tre spelare har förstespelaren i varje omgång alltid två val...).
Jag gillar också att spelet konstant är intersaktivt, eftersom alla spelare måste vara med och bjuda i respektive spelares tur (i praktiken innebär det bara vem som är "förste bjudgivare"i omgången). Dessutom kan man mer eller mindre utföra handlingarna samtidigt, för att snabba upp spelet.
Inte allra högst upp på min spellista, men jag spelar det gärna då och då.

 
 
 

 
Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson