Click for English        Muscat (tyska)

Tillverkare: Die Sternspieler
Kategori: Strategispel
Spelare: 3-5 (bäst med 4-5 spelare)
Speltid: 45-60 minuter
Ålder: 12+
Innehåll:   1 bräde
16 markörer i respektive färg (flöjt
, ormcharmör, elefanttränare,  eldslukare)
  5 regler
 
Spelets mål: Att få upp sina egna artister så högt som möjligt, vilket ger poäng när ett visst antal markörer har nått upp till palatsnivån.
Regler: Regler på engelska
Strategi: -
Kommentarer: Min utgåva är från 2001. Designer av spelet är Christiane Knepel.
En senare mer familjeanpassad utgåva 2003 heter "Message to the Czar" på engelska och "Kurier des Zaren" på tyska.

Grundmekanismen är sax-sten-påse, men i stället en cykel på fyra karaktärer i stället. Varje spelare har 4x4 markörer av respektive sort. I varje runda har man tre val, men du kan endast utföra ett av dem:
-  Ta en ny markör (antingen en uppvänd framför dig eller en slumpmässigt dragen), vilken läggs på en marknadsplats på första nivån.
- Aktivera maktcykel (om det finns 3 markörer på en marknadsplats), för att kasta ut den "förlorande markören" på gatan under marknadsplatsen och flytta upp de andra två på två olika marknadsplatser på nästa nivå.
- Aktivera "det-går-aldrig-bra" (hur översätta detta från engelskan?) handlingen
       * Återinförande av en markör på gatan.
       * Överföra en markör till en annan marknadsplats med två markörer på samma nivå, vilket automatiskt aktiverar maktcykeln.
       * Byta ut markören med en annan spelares markör av samma typ och på samma nivå. På en av marknadsplatserna krävs att maktcykeln aktiveras, vilket kräver tre markörer där.
       * Transformering kan utföras om en av dina markörer är i den svagaste positionen av tre och du har en markör på gatan under, som motsvarar den tomma positionen på marknadsplatsen. Du kan ta denna markören in till marknadsplatsen och ta bort den andra markören från spelet. Maktcykeln aktiveras direkt.

Spelet avslutas när ett visst antal markörer (beroende på antalet spelare) är säkra på palatsnivån. Då ger varje markör i palatset och på marknadsplatsen pluspoäng och alla på gatorna ger minuspoäng. Ju högre nivå, ju högre plus- eller minuspoäng.

Även om detta är ett mer abstrakt spel än jag hade förväntat mig, så är det intressant, då detta är enda verkliga klagomålet på spelet. All information är öppen och endast ordningen man drar brickor ger ett turmoment.

 
 

 

Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson