Click for English        Mystery the Abbey (engelska)

Tillverkare: Days of Wonder
Kategori: Slutsats
Spelare: 3-6 (bäst på 4)
Speltid: 60-90 minuter
Ålder: 8+ (kräver hyfsade kunskaper i engelska)
Innehåll:   1 bräde som motsvarar Templarklostret
  6 Munkminiatyrer i stenkåda (en per spelare)
  6 Noteringshäfte för deduktion (en per spelare)
90 Illustrerade kort:
          24 kort med misstänkta, 8 biblioteksbokkort, 6 kryptakort,
          18 händelsekort, 24 Scriptorium bokkort, 8 mässkort
  1 block med 50 blad för misstankenoteringar
  3 munktärningar i trä (6 olika färger på sidorna)
  1 mässklocka för att kalla munkarna till mässan
  1 regelhäfte
  1 Days of Wonder Webbkort
Spelets mål: Varje undersökares jobb är att noggrannt fråga ut klostrets invånare och söka igenom klostrets olika rum för att korrekt t areda på och avslöja specifika drag (munkorder, titel, huva, skägg eller omfång) och namnet på den skyldige som har mördat Broder Adelmo.

De kommer att förlora poäng ifall de gör felaktiga avslöjanden eller anklagelser. Avslöjanden och anklagelser antecknas under spelets gång och motsvarande poäng erhålls vid sluträkningen, då den ansvarige är utpekad.

Regler: Regler på engelska
Strategi: Spelet kan lätt beskrivas som kaotiskt Cluedo, eftersom korten flyttar runt mellan spelare vid varje mässa, dvs var fjärde drag. Det originella med det här deduktionsspelet är att normalt hör alla dina motspelare både den ställda frågan och svaret, så du måste ställa kluriga frågor, vilka endast du förstår betydelsen av. När du har stor chans att upptäcka ett av mördarens drag, så är det viktigt att göra ett avslöjande för att erhålla några poäng, då det inte nödvändigtvis är den som avslöjar mördaren som vinner spelet.

Det finns två motstående strategier: Antingen försöker du snabbt ha minst antal kort och gå till biblioteket , där du endast får dra ett kort per spel, men dessa är verkligen kraftfulla ELLER så går du snabbt och jagar efter korten i Parlor-rummet plus försöker ta slumpmässiga kort från dina motspelare via biktstolarna. Det är bra att ha ett kryptakort ganska snart, då du enklare kan försvara din egen cell eller stjäla fån någon annan spelare genom att besöka deras cell.

Kommentarer: Min utgåva är från 2003. Designer av spelet är Bruno Faidutti and Serge Laget. Det är en nyutgåva på franska, tyska och engelska av spelet "Meurtre ā l'Abbaye" (Klostermordet), vilken endast gavs ut på franska.

Ett speldrag består av följande:
1) Flytta mässklockan (endast förste spelaren i omgången) - flytta klockan ett steg på översta mässkortet. Om klockan redan är på 4, så flytta det från kort och kalla till mässa och sedan se till att mässkortets effekt utförs.
2) Flytta pjäsen - Flytta din pjäs ett eller två steg i valfri riktning. Varje rum har en färgskillnad på golvet och räknas som ett steg, oberoende av rummets storlek. Förflyttningen är obligatorisk och två steg kan inte användas för att direkt komma tillbaka till samma rum.
3) Möte - Om din pjäs slutar i ett rum med minst en annan spelares pjäs, så måste du ställa en fråga till den spelaren.
4) Handling - Fortsätt med handlingar, vilka kan utföras i rummet där din pjäs står nu.

Såsom alla av Days of Wonders spel, så har det verkligen vackra komponenter. Detta spelet är inget för purister bland deduktionsspelare, utan snarare ett deduktionsspel som är mycket roligare än Cluedo och som kräver smartare och mer intressanta frågor. Jag kan verkligen rekommendera spelet även med mindre vana brädspelare.

 
 

 

Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson