Click for English        Puerto Rico (engelska)

Tillverkare: Rio Grande Games (engelsk utgåva)
Alea (tysk utgåva)
Kategori: Strategispel
Spelare: 3-5
Speltid: 1:30-2:30
Ålder: 12+
Innehåll:     5 Spelarbräden
    1 Guvernörskort 
    8 Karaktärskort (nybyggare, borgmässtare, byggare, hantverkare, handlare, kapten och 2 guldgrävare)
    1 Huvudbräde (för de olika byggnaderna och pengarna)

  49 Byggnader

  54 Dubloner (46 singeldubloner, 8 femdubloner)
  58 Ö.brickor (8x stenbrott, 8x kaffe, 9x tobak, 10x majs, 11x socker, 12x Indigo)
    1 Kolonistskepp

100 Kolonister (runda träbrickor (Det ingick 13 extra)
Spelets mål: Att ha mest poäng efter en full runda där ett eller flera villkor har uppfyllts:
- I slutet av borgmästarfasen finns det inte tillräckligt med kolonister att placera på skeppet.
- Under byggfasen har åtminstone en spelare byggt sin 12:e (och sista) stadsruta.
- Under kaptensfasen har alla poängbrickor används upp.

Spelarens poäng summeras och varje spelare adderar:
- Värdet av sina poängbrickor plus
- Värdet av sina byggnader (rödbruna siffror överst till höger) plus
- Extra poäng från stora bemannade byggnader.

Regler: Rollöversikt på svenska för de som har en tysk version av spelet
Regler på engelska
Regler på engelska till expansionen
Strategi: Först av allt måste du vara väldigt flexibel och kunna ändra strategi under spelets gång, eftersom den beror mycket på interaktion och val hos de andra spelarna. En av de viktigaste sakerna är att hålla koll på vad spelaren till höger gör. Undvik att använda samma strategi som denne, likväl som det mest destruktiva är att använda en liknande taktik som spelaren till vänster. Detta eftersom du alltid måste välja gods i både hantverkar- byggnads- som handelsfasen. Detta innebär att risken är större att godset du vill välja är slut, alternativt att du inte kan avyttra ditt gods, ifall du är efter en med samma gods.
Kommentarer: Min utgåva är från 2002. Designer av spelet är Andreas Seyfarth. Det tyska originalspelet säljs under samma namn.

Varje runda väler var och en av spelarna en av 7 olika karaktärer och alla spelarna gör dess handling i tur och ordning efter den som väljer rollen. T ex nybyggaren röjer nya plantager på vilka, växer gods med hjälp av hantverkaren. Dessa säljs därefter till handelsmannen eller skeppas över till Gamla Världen av kaptenen. Med pengar kan man byggmästaren bygga i städerna etc.

För tillfället känns detta som mitt absolut bästa spel, även om man aldrig vet när dess position blir ersatt. Redan efter första spelet kändes det ovanligt bra och jag tänkte mycket på strategier och fel på hemvägen på ett sätt som jag aldrig gjort tidigare. All information är öppen och enda slumpmomentet är vilka plantager som vänds upp och det vet man alltid sedan föregående runda vilka dessa är. Spelet är lätt att lära sig och fatta, men samtidigt verkar det ha ett ändlöst djup, ju mer man spelar det. Så fort som någon påstår sig ha hittat en dödande strategi, så verkar den vara lätt att motstå, ifall övriga spelare är medvetna om den. En av de intressanta sakerna med spelet är att alla val du gör påverkar de andra spelarna, eftersom de också får göra samma sak, fast utan den fördel som rollinnehavaren har. Dock kan ibland någon av de andra spelarna tjäna mer på valet. De karaktärer som inte väljs, lägger man en gulddublon på inför nästa ronda, vilket gör dem mer eftertraktade.

Skalbarheten är väldigt bra, eftersom spelet funkar lika bra på 3, 4 eller 5 spelare. Dessutom finns det en officiell 2-spelarvariant också.

 
 

 

Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson