Click for English        Scarab Lords

Tillverkare: Midgaard Games / Fantasy Flight Games
Kategori: Kort
Spelare: 2 spelare
Speltid: 20-40 minuter
Ålder: 12+
Innehåll:   1 Smalt bräde som placeras mellan spelarna.
20 Scarabémarkörer.
  6 Pyramider.
84 Kort. Två 30-korts lekar och en 24-korts bonuslek för avancerat spel.
Spelets mål: Varje spelare tar på sig rollen som ett nobelt hus, vilket försöker kontrollera områdena. Landet Hekumut är delat i två regioner (övre och nedre Hekumet) och varje region är uppdelad i tre konfliktområden, kallade kolumner (militärt, religiöst och ekonomiskt). För att vinna spelet, så måste du ha kontroll i två av de tre kolumner i båda regionerna i början av din egen tur. Du kan också vinna om din motspelare får slut på sina kort i sin egen lek.
Regler: Regler på svenska
Regler på engelska
Strategi: -
Kommentarer: Min utgåva är från 2003. Designer av spelet är Reiner Knizia.

Din tur är uppdelad i fyra faser i följande ordning:
Fas 0: Du kan utföra valfritt antal "fas 0"-handlingar.
Fas 1: Du kan utföra en "fas 1"-handling.
Fas 2: Du kan utföra en "fas 2"-handling.
Dominans: Avgör och utöva sedan din dominans.  
Du kan välja att ”stå över” (inte göra några handlingar) i vilken fas som helst, utom i Dominansfasen. När du är klar med din tur går turen över till din motståndare.

Ett intressant och trickigt spel, där spelarna har två olika kortlekar, vilka är ganska välbalanserade, även om den ena är lite mer defensiv och den andra är mer offensiv. I den avancerade versionen, så spelar man bäst av tre spel och förloraren i första spelet får först byta 5 valfria kort till kort i bonuskortleken och därefter för vinnaren göra samma sak. Detta betonar största problemet med spelet, dvs att man böra känna sin kortlek ganska väl. Dock är det inte något större problem för att komma igång första gången.

Ett av de vanligast nybörjarproblem är att vinnaren bestäms i slutet av spelarens fas och inte i början av den. Denna regle gör att man kan har chansen att ta tillbaka kontrollen innan motspelaren kan deklareras som vinnare.

Det finns ett allvarligt feltryck idet svenska regelhäftet: I texten med rubriken "Förnya din hand", stryk orden "samma antal". Du ska nämnligen alltid fylla upp till 6 kort på din hand igen.

 
 

 

Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson