Click for English        Serenissima (engelska)

Tillverkare: Eurogames
Kategori: Strategispel
Spelare: 2-4
Speltid: 2:00
Ålder: 12+
Innehåll:     1 bräde
  28 galärer
112 flaggor och master att sätta på galärer och baser
  28 flaggbaser för att visa vilken spelare som kontrollerar en hamn
  20 fort
105 varupjäser i sju olika färger
180 blå sjömänspjäser (en av mina var krossad)
101 mynt: 20x1000 dukater, 30x500 dukater, 51x100 dukater
    1 omgångsmarkör
    4 marker som visar spelarordningen i omgången
    4 spelsummeringskort (jag fick med en extra)
    1 sexsidig tärning
    1 regelhäfte på engelska
Spelets mål: Den som har mest välfärd vid spelets slut blir vinnare. Välfärden mäts genom hur mycket pengar i skattkistan, antal hamnar du kontrollerar och deras antal olika typer av varor.
Regler: Regler på engelska
Summering av reglerna på engelska
Strategi: Undvik alltför mycket kamper, utom möjligtvis de sista rundorna. Det försvagar både dig och din motståndare, vilket mest blir en fördel för de andra spelarna. Fast en uppenbart lätt vunnen seger är ju inte alltför dåligt... Börja att rusa mot de hamnar där har möjlighet att få monopol på en vara, vilket i praktiken innebär ädelstenar, guld och kryddor. Men glöm inte att snarast bygga åtminståne en ny galär så fort som möjligt, vilket kräver en hamn med trä och järn.
Kommentarer: Min utgåva är från 1996. Designer av spelet är Dominique Erhard med assistens av Duccio Vitale.

Ett trevligt spel med mycket interaktion mellan spelarna, om än mindre i början. Kan stundtals bli lite dödtid i väntan på övriga spelare. Det största klagomålet på spelet är att det "turkiska" spelaren oftast vinner, ifall de övriga inte är medvetna om detta, då dennes area är något skyddad från de övriga. Troligen inte ett favoritspel i det långa loppet, men jag kommer inte att säga nej till en förfrågan att spela det. Reglerna är relativt klara och lätta att lära sig.

En intressant spelmekanism är auktionsrundan (i form av en blind budgivning) för första val av turordning. I skillnad mot andra spel, så bestämmer din nuvarande spelsituation i vilken ordning du helst vill vara. Ibland är det viktigt att gå först (t ex för att komma först till en speciell hamn) och andra gånger är det bättre att vara sist (t ex för att kunna undvika en speciell konflikt). De som inte satsar några dukater alls, får låta tärningen bestämma i vilken ordning de får spela under innevarande runda.

Det värsta med spelet är att det tar 2-3 timmar att preparera spelet, främst för att skära loss plastdelarna och montera flaggorna. Tyvärr fäster flaggorna lite dåligt på masterna. Värst är det med de turkiska flaggorna, troligen pga a deras triangulära form. Så ta inte med ett oöppnat spel till en spelkväll!

 
 

 

Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson