Click for English        Settlers of the Stone Age (engelska)

Tillverkare: Mayfair Games
Kategori: Strategispel
Spelare: 3-4
Speltid: 90-120
Ålder: 10+
Innehåll:   1 Spelbräde
  4 Översiktskort
10 Ökenbrickor
18 Utforskarbrickor (med 4 olika romerska siffror för olika delar av brädet)
32 Stammarkörer (8 för vardera kontinent, endast 5 används om man spelar på 3)
  2 Fiendefigurer (Neanderthalare och Sabeltandad tiger)
80 Resurskort (20 av vardera: Kött, Hudar, Ben och Flinta)
10 Poängkort
  2 Figurstöd (för fiendefigurerna)
20 Nomadtält (5 i varje färg)
16 Framstegsmarkörer (4 i varje färg)
  8 Utforskare (2 i varje färg)
  2 Tärningar
  1 Regelhäfte
Spelets mål: Förste spelaren som når 10 poäng utses som vinnare. Totalt får man 1 poäng per stammarkörer, sm du får då du etablerar ett nomadtält plus värdet av korten, som du t ex får som varande först att etablera nomadtält på alla kontinenter, men även från fyra av upptäckarbrickorna och varande den femte som når längst fram på en av de fyra framstegsskalorna.
Regler: Regler på engelska
Strategi: -
Kommentarer: Min utgåva är från 2003. Designer av spelet är Klaus Teuber.

Det tyska originalnamnet är 'Abenteur der Menchheit'.

Spelas i tre faser:
1) Slå för resursproduktion
2) Handla
3) Avancera framstegsmarkörer, flytta utforskare och etablera nomadtält.

När jag såg detta i Essen 2002, så kändes det som bara ytterligare en ny Settlersvariant och några vänner sa att det dessutom tog 3 timmar att spela, så jag avstod från det. Lyckligtvis hittade jag en onlinegenomgång av spelet på engelska och tyska på www.ProfEasy.de och fann spelet riktigt fascinerande och efter att jag fick tag på den engelska utgåvan, så har det blivit ett av de mest spelade spelen under sista halvåret.

Det som gör versionen unik är att det är mer dynamiskt. I stället för att bygga vägar, så skapar du rörliga utforskare intill ett nomadtält. Detta gör spelet mer öppet, eftersom du kan passera över andra spelares nomadtält och utforskare, under förutsättning att du har tillräckligt med förflyttningspoäng för varje kött du betalar. En av de möjliga framstegen du kan göra i spelet är att få fler föflyttningspoäng, vilket är väldigt viktigt i spelet. När du når en bra camperingsplats, så kan du konvertera utforskaren till en nybyggare som slår upp ett nomadtält. Stammarkören får du och den ger poäng i slutändan. När du inte har fler tillgängliga nomadtält, så tar du ett valfritt av de andra och flyttar. Troligen från Afrika, eftersom utforskningsbrickor troligen då har börjat gör att vissa av dess rutor permanent är förstörda av öken. Denna förflyttning av nomadtälten, i st f fasta byar som byggs upp till städer, gör att spelet känns väldigt annorlunda. För att ta en utforskningsbricka, så måste du uppfylla kraven på framsteg i "kläder" och "skydd", för att passera och ta upp dem.

En av svagheterna med spelet är att det är mycket mindre handel, eftersom du ofta behöver samma typ av resurser vid samma tillfälle i spelet. I början saknar man mest kött och delvis flinta, medan senare är det mest brist på ben. Dock är det fortfarande ett riktigt bra och intressant spel. En styrka med spelet är att det har mycket bättre skalbarhet med tre spelare än standardsettlers, eftersom det då är mycket färre platser att placera dina nomadtält, men ändå är de lika mycket utspridda.

 
 

 

Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson