Click for English        Taj Mahal (engelska)

Tillverkare: Rio Grande Games / Alea
Kategori: Strategispel
Spelare: 3-5 (troligen bäst på 4-5)
Speltid: 01:15-01:40
Ålder: 12+
Innehåll:     1 spelplan
100 palats (i 5 olika färger)
    5 poängmarker
    2 svarta figurer (markerar första spelare + innevarande provins)
100 kort
    2 guldringar (kronor) (endast en används i spelet)
  12 åttakantiga provinsbrickor
  24 ovala inflytandebrickor (6 av varje Visir, General, Munk, Prinsessa)
  16 bonusbrickor (15 små fyrkantiga och 1 Taj Mahal)
Spelets mål: Under besöken i var och en av de 12 provinserna ska man vinna flest inflytandepoäng, genom att använda sina kort och noggrannt bestämma när du ska spela kort eller dra dig tillbaka och samla poäng. När du drar dig tillbaka, så jämför du dina kort som du spelade under visiten med de som spelats av dina motståndare. Inom fraktionerna (Visir, General, Munk, Prinsessa, Mogul eller Elefant) där du har mest inflytande än de andra, där vinner du inflytandet.

Att vinna rätten att regera i provinsen (elefanter), ger ekonomisk makt. Att vinna de andra stora fraktionerna ger dig rätt att regera i individuella städer och deras inflytandesfärer, vilka kan sträcka sig utanför provinsens gränser.

Regler: Regler på engelska
Regler på franska
Strategi: Det finns verkligen många olika strategier att följa och troligen måste du blanda dem, i stället för att försöka dig på en långsiktig konsekvent strategi. Mest beroende på vilka kort du kan fylla upp din hand med. Dessutom slåss alla om samma resurser.

Samla så många kort sokm möjligt, utan att bjuda, vilket ger poäng när spelet är slut. Det ger maximalt 33 poäng, vilket sällan är tillräckligt.

Koppla ihop så många palats som möjligt. Kan vara en god strategi ifall ordningen man besöker provinserna distribueras sekventiellt (bestäms slumpmässigt vid speluppsättningen). Kan ge maximalt 78 poäng, men oftast sprids besöken ganska slumpartat.

Se till att erhålla princesskortet snarast möjligt och behåll det, eftersom det efter två rundor kan ge +2 poäng varje rond ger maximalt 30 poäng. Dessutom är det bara 5 av 21 kort i respektive färg som har en prinsessa på sig.

Vinn elefantslagen, så vinner du handelsvarorna. Detta kan ge maximalt 80 poäng. Men detta är den mest populära strategin, så slagen kan bli hårda eftersom kort med elefanter är mest vanliga.

I vilket fall som helst, så måste du överväga det faktum att om du slåss för mycket om resurserna, så kan du inte ersätta använda kort, eftersom du endast erhåller 1 eller 2 ersättningskort i varje runda, så det viktigast är att kunna dra sig tillbaka i rätt ögonblick. Dessutom så erhåller den sista som drar sig tillbaka endast ett ersättningskort.

Kommentarer: Skapad 1999 av Reiner Kizia.

Vi har bara spelat det på två spelare, som fick ta hand om två färger vardera. Spelet blev ganska rörigt, för att hålla reda på allting. I vilket fall som helst så kändes det som det kommer att bli ett intressant spel med ett flertal valmöjligheter och jag ser fram mot att spela det med 4-5 spelare (3 är troligen för få).

Spelets design och pjäserna är verkligen snyggt sjord. Alla palatsen i plast är välgjorda som små Taj Mahal palats. Faktumet att jag redan varit i Indien och besökt mausoleumet efter kejsarinna Mumtaz Mahal, Shah Mahal älskade hustru, som dog 1631, gör att känslan för detta vackra spel ökar! Det fantastiska monumentet som bevarats till eftervärlden förtjänar all uppmärksamhet det kan få och varför inte då ett brädspel!

 
 
 

 
Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson