Click for English        Vikingatid

Tillverkare: Trollspel
Kategori: Strategispel
Spelare: 2-6
Speltid: 03:00
Ålder: 12+
Innehåll:     1  extrastor spelplan 
    6  10-sidiga tärningar 
112  kort  (max tre kort på hand och de får oftast spelas när som helst) 

Varje spelares spelpjäser (brickor i 6 olika färger och olika antalsvalörer (1, 3, 5 eller 10). 
  30  "handelsskepp" / "krigsskepp" 
  26  "handelsplatser" / "härläger" 
    1  "segerpoäng" / "segerpoäng+40" 
    1  "hemland" 

Pjäser som tillhör respektive vikingaland: 
    3  "kung" 
    3  "krig" / "fred?" 

Gemensamma spelpjäser: 
    1  "År" till spelomgångsvisaren 
  32  "handelsstopp" / "plundrat" 
  26  "erövrat" / (varav 5 "upptäckt" på baksidan) 
    5  "förläning" / "smårike" 
    3  "utbrytare" 
    4  "Bysans"(2), "V. Kalifatet" och "Ö. Kalifatet" 
  76  silvermynt (35x1, 22x3, 10x5 och 9x10)

Spelets mål: Den spelare som har flest segerpoäng när alla har kristnats, vinner spelet. Segerpoängen tilldelas i fas 9 i varje spelomgång, där erövrade landområdens handelsvärde ger poäng, två poäng ges per omgång och land man är kung i och dessutom får man fem poäng för varje oupptäckt landområde man har upptäckt. När spelet slutar ger dessutom varje handelsplats och härläger poäng.
Regler: Regler på svenska 
Regler på engelska
FAQ - regelfrågor 
Review på engelska    (från Mik Svellov's Brett & Board)
Review på engelska    (från Westbank Gamers)
Review på engelska    (från en nyhetsgrupp av Örjan Ohlson)
Strategi: Försök att expandera så fort som möjligt. Första 2 ronderna är det mest viktigt att satsa på att bygga handelsplatser för att få in silver till fortsatt expansion, men sedan måste man försöka att skydda dessa så fort som möjligt med härläger, både mot övriga spelares krigståg, likväl som områdets arméer, vilka kan anfalla via olika kort.
Kommentarer: Utgivet 1997. Spelidé av Johan Palén och Kim Bergström. 

Har man spelat Risk, så finner man en del likheter, men spelet är mer subtilt och intressant. Du handlar och krigar med olika provinser för att bygga upp ett större antal handelsplatser och härläger. Se dock upp med vad de andra gör, så du inte är för klen när de kommer härjande. Det är tillåtet att samarbeta, vilket till största delen görs med den/de som hör till samma land, men inga avtal är tvingade att hållas. Händelsekorten ger en hel del möjligheter att förstöra för de övriga. 

En intressant mekanism, vilken kallas initiativslag, gör att varje gång i initiativfasen (med handel och krig), så slår alla en tärning, men endast den med högsta slaget flyttar. Vid första anblicken så skulle detta tyckas ge mycket tur i spelet, men man har möjlighet att stå över sitt initiativ, bara för att man vill avvakta de övrigas drag innan man har fått alltför klena styrkor. Känns ganska välbalanserat, fast troligen bättre (och längre) på 5-6 deltagare. 

Den långa speltiden (första gången tog 6,5 timmar på 4 personer och spelet slutade vid år 1000) och de omfattande och reglerna, vilka inte täcker alla situationer, utan man måste skapa "husregler" (efter en hel del diskussioner) under spelets gång, drar ner betyget en aning.

 
 
 

 
Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson