Click for English        Wildlife (tyska)

Tillverkare: Clementoni
Kategori: Strategispel
Spelare: 2-6 (troligen bäst med 4-5 spelare)
Speltid: 60 minuter
Ålder: 10+
Innehåll:     1 Spelbräde
    6 Framgångspjäser för att registrera framgångspoöng
    6 Organismtabeller
180 Organismbrickor: 30 brickor per organism
  72 Anpassningsbrickor: 12 brickor per terräng
  15
Förmågor
    1 Mörklila poängpjäs
    4 Regelsummeringskort
  11 Areapjäser (vita cylindrar)
  48 Matmarkörer: 30 värda 1 poäng och 18 värda 5 poäng
110 Wildlifekort
Spelets mål: Liten poängräknining sker varje gång en organismbricka läggs på den sista icke ockuperade rutan i en area och arean inte tidigare har markerats med en vit areapjäs.

Stor poängräkning triggas när en vit areapjäs tas från lilla poängspåret och visar en af tre olika färgade rutor (position 4, 8 och 11).

Spelet avslutas när antingen den elfte areapjäsen är placerad eller en spelare har placerat sin sista organismbricka. I vilket fall som helst så görs en avslutande stor poängräkning i slutet av innevarande spelares omgång. Spelaren med flest framgångspoäng vinner. Matmarkörer som inte har konverteras till framgångspoäng under en spelares omgång är värdelösa. Kom ihåg att du endast kan göra denna konvertering under din egna omgång.

Regler: Regler på engelska
Strategi: -
Kommentarer: Mitt spel är en tysk utgåva är från 2002. Designer av spelet är Wolfgang Kramer. Spelet planeras att ges ut i en Engelsk version av förlaget Uberplay under hösten 2003.

En spelares omgång består av följande handlingar, vilka kan utföras i valfri ordning:
- Spela upp till tre Wildlifekort. Minst ett måste auktioneras ut till övriga spelare.
- Flytta en bricka utan att det kostar något extra.
- Utnyttja kort med egna förmågor.
- Konvertera matmarkörer till framgångspoäng. Var tredje markör motsvarar en poäng.

Spelet har några intressanta aspekter, eftersom varje spelare har olika nivåer i olika terränger. Alla varelser har från början två terrängtyper där de inte får göra något, två där de får förflytta sig till och igenom. en där de får expandera med nya brickor och en där de får attackera. Spelet är anpassat till att dessa är perfekt balanserade för de sex olika varelserna, dvs för sex olika spelare. Dock är uppgraderingsbara med anpassningskort och skillnaden jämnar nog ut sig ganska snabbt med färre spelare.

Du spelar tre kort i din omgång, varav minst ett måste auktioneras bort. Mat är "pengar" i auktionerna. Om du bjuder för högt, så kan du få mat genom att konvertera varje framgångspoäng till tre mat. Du kan fritt flytta en av dina organismbrickor på brädet, använda dina förmågor (vilka du får genom att spela ett "förmågakort"). De viktigaste korten är de sex olika terrängkorten (plus några jokerkort), vilka du använder för förflyttning, expandering eller attack (endast möjligt om arean är full av organismbrickor) i den speciella terrängtypen.

Varje gång någon fyller upp en area, så är det antingen en liten eller stor poängberäkning. När 11 av de 12 areorna är fulla så avslutas spelet, alternativt avslutas det om någon blivit av med alla organismbrickor tidigare.

Definitivt ett intressant spel.

GothCon 2004 Äntligen fick jag chansen att spela Wildlife igen, vilket jag inte gjort sedan jag köpte spelet i Essen för över ett år sedan. Blev lite förvånad när det visade sig vara Uberplays engelska version som Sillion hade med sig. Det kändes fortfarande som ett bra spel, fast torrare än jag kom ihåg det. Jag hade en väldig dålig start, då det dröjde innan jag fick kort att köpa "abilities" med, vilket medförde att jag oftast bara hade 3 handlingar, när övriga slogs om 4-5 handlingar per runda, plus att de ofta tog aggressionskortet. Försent insåg jag att jag borde försökt mig på att satsa på "poängkorten" tidigt, vilket säkert kunde gett mig 20-30 poäng till, eftersom de andra troligen inte hade snott dem från mig. Simon vann på 104 och jag kom jättesist på 78...

 
 

 

Click for English
 

Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson