Globetrotter Games - Society and board game site

Brädspelsdag i Västra Frölunda 2007-02-24

Mission: Red Planet var jag den enda som spelat förut. Kan meddela att det inte blivit mindre kaotiskt sedan sist... Tyvärr får jag säga för spelmekanismen och temat är kanonbra och höjer betyget. Mekanismerna funkar bra och det ger en känsla av "Citadell" men antalet kaotiska orsaker är för många. Vilka bonuskort du startar med, vilket discovery eller bonuskort du drar med vetenskapsmannen, vilka destinationer det blir på raketerna i varje runda, vilken resurs som hamnar på vilket marsområde och förstås multiplayerkaoset, dvs vad de andra gör mot dig genom omdirigering av raketen eller femme fatale som ersätter en av dina astronauter eller tar död på med soldaten. Alltså lite väl många kaotiska parametrar. Peter 45p, Niklas M 39p, Daniel 36p, Carl32p och Magnus J 20p. Det tog 1:25 att spela, men bör gå på 1 timma med vana spelare. Fortfarande 6 av 10.

Marvel Heroes var jag lite nyfiken på innan, men jag föll inte riktigt pladask för temat såsom andra. Temat funkar kanonbra, men det känns som spelmekanismen är väldigt komplex i förhållande till de kaotiska elementen. Den känslan påverkas förstås att jag under 3 rundor fortfarande stod på noll poäng pga dåliga tärningsslag medan de andra sprang iväg. Vi avbröt spelet efter 3 timmar efter att Magnus precis misslyckats med att uppfylla vinstvillkoret och precis efter lyckades mitt Nemesis nå hela vägen till Magnus förtret och dessutom ta 5 poäng från honom. Niklas M 7p, Carl 5p, Magnus J & Samuel 4p. Det kan trots den tematiska känslan inte få mer än 5 av 10.

Dags för kvällens höjdpunkt med Age of Steam på Frankrikekartan. Detta är ett av mina favoritspel, fast jag var lite orolig att det inte skulle funka med endast 3 spelare. Dock var denna oro obefogad. Kartan är väldigt annorlunda med att all godsproduktion på svarta sidan går till Paris och att alla typer utom svart efterfrågas av Paris. Dessutom används "engineer" till att bygga i bergstrakterna, så denna var ett efterfrågat val. Jag började med att bjuda högst och tog "first build", för att ta en lukrativ linje mellan Paris och Nantes via Le Mans. Den gjorde att jag ovanligt snabbt gick på plus, medan de andra låg på noll ett par rundor (man kan inte gå bankrutt i den här expansionen). Nätverket blev ovanligt rörigt och gick i cirklar på flera ställen, vilket gjorde det mer komplext att räkna ut de bästa rutterna för godsleverans. De andra höll dock hyfsat jämna steg, även om jag behöll försprånget ganska bra. På slutet blev det vansinnigt höga inkomster, samtidigt som det verkade billigt att bygga på den här kartan. Sista rundan var högsta budet 70 och jag tror jag som mest varit med om 25-30. Efter 2:55, så slutade vi på: Carl 129p, Mikael Ö 118p och Karin W 112. Även denna karta ger 9 av 10.

I väntan på att de skulle spela färdigt Hermagor vid ett annat bord, så Spelade jag Set! med Karin. Absolut inte min typ av spel. Av 12 kort på bordet, så skulle man hitta en kombo av helt lika eller helt olika i 4 olika kombinationen av färg, form, fyllning eller antal. Det är ett spel som kan göra vem som helst galen. Avbrutet halvvägs efter 10 minuter med Karin 6 och Carl 3. Det abstrakta fillerspel kan med nöd och näppe få 3 av 10.

En nöjsam dag, fast lite oroligt att det skulle bli slirigt hem till Borås, då det visat istendenser då vi var ute och hämtade pizza. Men en långsam och jobbig körning hem, så var jag hemma redan strax efter 23. Det började att kännas att 47 spel på 16 dagar kräver viss vila....

Tack Niklas och ni andra som arrrangerade detta i Västra Frölunda.

Carl-Gustaf Samuelsson

 

This site is created and maintained by:
Carl-Gustaf Samuelsson