Click for English Här är jag!


För att se min professionella meritlista gå till LinkedIn.

Här är jag tillsammans med min sambo Christina. Kortet är taget i juli 2004 på Borre vikingamarknad i Norge. Vikingadräkterna som vi bär har Christina sytt för hand, efter att ha gått en dräktkurs hos fornminnesföreningen.

Jag är född 1960 i utanför Göteborg, men flyttade 1968 till Rångedala , öster om Borås. Där bodde jag på en lantgård, som min far drev. Jag gick i låg- och mellanstadiet i Rångedala, som var en s k B-skola, d v s två årskurser i varje klass. Högstadiet var i Dalsjöfors. Fritiden bestod till stor del av fotboll i Rångedala IK och böcker.

1976 började jag gymnasiet på Bäckängskolan i Borås, där jag gick naturvetenskaplig linje. Mina favoritämnen var matte, fysik och kemi, men där blev jag för första gången intresserad av datatekniken och då vi var ganska få som ville hålla på med detta på fritiden, så kunde vi, med lärarnas tillåtelse, pröva på det mesta som var möjligt.

Efter att ha gjort militärtjänsten i Göteborg, så kom jag in på den ettåriga ADB-linjen vid Kommunala Högskolan i Göteborg. Det var en systemerings- och programmerarinriktad utbildning.

Utbildningen avslutades med sex veckors praktik, vilken jag gjorde på Ellos AB (Skandinaviens största postorderföretag numera kallat Redcats Nordic, vilket ägs av franska La Redoute) i Borås. Där fick jag anställning 1981 som programmerare, men redan från början med inriktning som systemprogrammerare. Där har jag varit anställd sedan dess. Ellos är ett företag som hela tiden försöker att vara långt framme inom teknikfrågor. I huvudsak jobbar jag med installation och underhåll av programvara till IBM stordatorer i MVS-miljö (till vilken vi konverterade från VM/VSE-miljö 1986). Under de sista åren har det även blivit en del arbete i UNIX- och PC-miljö.

Efter 26 år på Ellos så fick jag möjligheten att vara med om en konvertering av operativsystem VSE till MVS hos H&M mailorder (f d Rowells postorder) här i Borås. Från att bara några år tidigare varit ett företag med 10 st på IT-avdelningen, så har det växt till över 30 anställda plus att man jobbar nära ihop med H&M Stockholm när det internetutvecklingen, så det var en intressant utmaning att föra över dem i ny miljö med moderna utvecklingsmetoder och driftsmiljö, som jag fick vara med från början att utveckla.

Ett flertal utbildningar och kurser har jag hunnit med genom åren, som jag har jobbat. Flertalet är kurser via jobbet, men mitt reseintresse har gjort att jag läst 10p franska på  Högskolan i Borås plus att jag pluggat franska nere i Aix-en-Provence under en 4 veckors semester. Detta gör att jag utan alltför stora problem kan komma i kontakt med fransktalande, liksom med engelsktalande under mina resor. Dessutom har jag fuskat lite i tyska och spanska, plus att jag läste ett år ryska på gymnasiet, fast det senare är preskriberat, då jag har glömt det mesta. Dessutom fullföljde jag en dröm om att få plugga matte, genom ytterligare 10p på Högskolan i Borås. 2007 var det dags för ytterligare en kurs, denna gången i PHP, för att kunna följa med i webbutvecklingen.

När jag inte jobbar, så har jag en hel del fritidsintressen, vilka gärna utmärker sig i att jag vill pröva på många olika saker. Sport tycker jag är kul att utöva, men det är slöseri med tid att titta på. Under de första åren på Ellos blev det en hel del squash och badminton. Numera får jag mesta motionen genom Friskis & Svettis och dessförnnan även via dans, främst gammaldans, men även modern dans i form av bugg. 1976-79 höll jag även på med folkdans.

Semester tillbringas i huvudsak utomlands, dock sällan på badstränder. Det närmaste solsemester brukar vara alpresorna. Cirka 90 länder (enligt Traveler's Century Clubs lista) har jag hunnit med att besöka, varav drygt hälften via tågluffning genom Europa. Men även Nordafrika, Asien, Söderhavet och Australien har fått påhälsning. De vitaste fläckarna på kartan är fortfarande Nord- och Sydamerika, men de ska jag väl hinna avverka så småningom. Det blir likaväl natur, som kultur på dessa resor. Några av drömmålen är Bergsgorillorna i Rwanda, Kulturskatterna i Kyoto, Galapagosöarna, Machu Picchu i Peru, Kreugerparken i Sydafrika.... ja, listan kan göras väldigt lång.

Jag tycker dessutom mycket om att läsa. Under senare år främst fantasyromaner, men även science fiction och äventyrsromaner. Favoritförfattare är Asimov, Tolkien, Terry Brooks och inte minst Douglas Adams med "Liftarens guide till galaxen", m fl. En och annan faktabok hinns också med ibland.

Olika typer av spel, främst sällskapsspel, har jag alltid tyckt varit kul, men det är inte förrän på senare år intresset har utvecklat sig till att samla på dem. Jag spelade även en hel del bridge för ett antal år sedan. Även PC-spel kan vara roliga, om de bygger på strategi, snarare än action. Dessutom tycker jag datateknik är lika roligt hemma som på jobbet.
 
Min spelbiografi:
Vid 9 års ålder började jag spela schack med min far, vilket pågick tills jag började slå honom varje gång. Det var också mycket kortspel under tonåren och det första brädspelet jag fick var "Jägersro", ett kapplöpningsspel som tillverkades fram till för ett fåtal år sedan hos Alga. "Nya Finans" och "Monopol" plus ett otal spel som jag hittade i böcker och tillverkade själv. Jag designade t o m ett fåtal spel själv, vilka är lyckligen bortglömda idag. Under slutet av 70-talet och stor del av 80-talet var det mest bridge som gällde.

I början av 90-talet började jag umgås med några kompisar som hade många sällskapsspel. Vi hade spelkväll nästan varje fredagskväll då. Jag började själv köpa några stycken, för att få lite variation. Oktober 1997 hade jag ca 40 spel då jag började med min hemsida, som då hette "Hnefatafl", vilket var en dedikation till det första kända nordiska brädspelet. Sidan var först helt på svenska, men det kom snart frågor om en engelsk översättning från utländska besökare. Dock har jag velat behålla den svenska versionen, då det tyvärr inte finns så många svenska hemsidor om brädspel. I mars 2000 bytte jag namn till "Globetrotter Games", samtidigt som jag bytte till en oberoende internetleverantör med obegränsat utrymme. Namnet syftar till hemsidans innehåll, vilket är både brädspel och resor, två av mina största intressen tillsammans med datorer.

Hemsidan har gjort att jag fått kontakt med många andra spelintresserade världen över. En del av dem har jag även träffat i och med att jag besökt den årliga spelmässan i Essen, mitt i Ruhrområdet i Tyskland.

Carl-Gustaf Samuelsson

 

Home page Start

Sidan skapad och underhållen av: Carl-Gustaf Samuelsson
 
 

.