Tågluffning till Tjeckoslovakien, Tyskland och Frankrike

Nedtecknat av min reskamrat Mikael Svensson.
 
 

Dagbok från tågluffen med CG sommaren 1992

30/8
Står på stationen i Borås. Budgeten är spräckt med 17 kr! Taxin kostade 67 och inte 50 som pappa trodde! Nåja resan till Alvesta gick bra. Vi anlände enligt schema 1848. "Tåg till Malmö går 1858 från spår 3B." Okej, 10 minuter att byta spår. Trodde vi... Det blev 1 timma och 10 minuter p.g.a. ledningsfel! Så var tidsschemat spräckt också!

31/8
Sitter på tåget mot Prag. Vädret är mulet och varmt. Tåget Malmö-Berlin väntade på oss. Från Sassnitz kördes sedan timmen in. Färjan mellan Trelleborg-Sassnitz var dock en besvikelse.
Men en öl gick allt ner... Gick till sängs på båten halv tolv och väcktes en halv timma före vi kom till Berlin (0640)
I Berlin åt vi medhavda smörgåsar och gick ett varv runt stationen: Grått och trist!

Klockan 1915
Sitter på torget i Prag och dricker en pilsner. CG dricker Cola... Det är varmt! Lugn stad Inte så mycket trafik. I alla fall inte i gamla stan. Det är dyrt med mat: 50 + 30 = 16 svenska kronor per person!!!

Klockan 2250
Efter en lång dag då vi bytt land tre gånger är det nu dags att krypa i säng.
CG har konverterats till öl-drickare! Fast det ska tydligen vara ljust och sött. Blä!

1/9
Det började regna i natt... Framåt niotiden höll det upp så vi kunde gå ut. Idag har vi kikat på slottet, sett tyska, amerikanska och den svenska ambassaden. Vi åkte även karbinbana. Promenerat har vi gjort! Tunnelbana har vi också hunnit med. Gått omkring i skogen nedanför radiomasten. Kände mig rastlös så jag sprang vid 21-tiden. Det blev en kort sväng på ca 25 minuter.

2/9
Klockan 1215
Sitter på perrongen i Karlstejn. CG väcker mig halv åtta för att vi skulle hinna med 835-tåget hit. Upp och iväg till tunnelbana. Därefter till Praha-Smichov-stationen. Frukost köptes på stationen. Det kostade 52 kcs (= 10,40 sek). För två! Om vi betalat tågresan hit hade den kostat 1,60 sek!!

Upp till slottet fick vi oss en skön promenad på ca 25 minuter. Väl komna till slottet gick vi runt med en engelsk-talande guide. Det var inte så mycket bevarat från storhetstiden men historien finns ju fortfarande:
- Svenskar som försökte inta slottet, Kung Karl IV, som var kejsare över halva europeiska kontinenten, hade fyra fruar och elva barn.
- Riddarsalen som före restaureringen i slutet av 1800-talet "beboddes" av kor och grisar.
- Slottet grundades 1348. Byggt från början i gotisk stil och ombyggt på 1600-talet i renässansstil.
Nu väntar vi på att klockan ska bli ett och vi kan åka "hem" till Prag. Under tiden sitter vi i solen och gottar oss. Fast vinden är lite småkall.

Klockan 1820
Sitter i parken och skriver kort. Lunch intogs på McDonalds. Big Mac + stor shake: 12 sek! Cg köpte en blå-gul ryggsäck.
Precis intill där vi bor ligger ett judemuseum med teckningar och bilder från andra världskriget. Deprimerande!!

3/9
Klockan 1730
Vi lämnad ett mulet Prag i morse vid 8-tiden Tunnelbana + buss mot Karlový Varý. Cirka 3 mil. Kostnad 8 kr och 20 öre. För två!! Bussen skulle tagit 2½ timma, men det blev en fördröjning på ungefär en halvtimma. ena däcket punkterade när vi var halvvägs! Väl framme började det regna. Usch! Det varade dock inte så länge. Vi fick gå genom byn 2 gånger innan vi hittade turistbyrån och fick hyrt oss ett rum. Högst upp på berget, längst upp i huset!
Som tur är finns det kabinbana från botten till toppen. Synda bara att de inte talade om det för oss på Cedak.... Nåja nu har vi ätit gott (25 kr pp) och fikat (3,50 kr pp) och sitter utanför källa "Lázne 5" och vilar CG's fötter. han tycker nog att jag är konstig som inte ha så mycket att fika eller äta så ofta...
Byn är ungefär lika stor som centrala Borås. Ligger längst ner i dalen och är bebodd upp på kanterna. De butiker som finns här säljer mest souvenirer av olika slag.
Duschen på vårt" pensionat går inte av för hackor: Den är i värdens kök!! Det finns bara ett handfat och en lång slang från vattenkranen!
Nu väntar bokläsning och smak på Karlový Varýs "13:e källa"...Under tiden lyssnar vi på ett stilla kvällsregn.

4/9
Klockan 1040
Vi skulle gått omkring i skogen å bara slappat idag. Istället sitter vi vid fontänen (inomhus) och gör inget. Det är ganska ruggigt ute. Kanhända det blir bättre i eftermiddag? St Magdalena har fått besök. Nu börjar även turisterna vakna till liv. De går omkring med sina speciella muggar överallt. Det ser ganska komiskt ut!

Klockan 1530
Usch vilket blötväder det har varit! Det hjälpte inte att vi åkte upp på berget med utsikten över KV.

Klockan 2000
Nu känns det bättre. vi har badat i badhuset i utomhusbassängen! Fast det var bara 23 . Men vi simmade i alla fall 200 meter var. Vi har ätit kvällsmat på varåt "stamfik" och sagt "Na schledanou" till värdparet. Klockan är ställd på 4 prick!! Tåget går 0518. Füßen hir kommen wir!

5/9
Klockan 0645
Ja då var vi i Cheb. Klockan ringde trots böner om annat... Å tåget gick bara 5 min sent från Karlový. Men det väntas ju 80 min innan vi går på nästa tåg. 3 tjeckiska kronor är vad vi har kvar. Jag tror inte "lätta gardet" är intresserat....

Klockan 1820
Füßen!! Inkvarterade på 3:e försöket. Hela dagen (från tjugo över fem till två ) åkte vi tåg eller var på en station... Väl framme regnade det... men nu är det "bara" kallt. Ätit gott har vi (Tortelline & Germknödel). Trötta är vi men vi håller oss nog vakna en stund till. I morgon väntar slottet. Huset vi bor i är bra!

6/9
Klockan 1630

Vi har vandrat upp på berget och tittat på Neuschwanstein! Vilka vyer!! Slottets innanmäte skulle passa för vilken bättre saga som helst. Vädret är bra. Soligt men "långbyxvarmt".
Lite data om slottet: Byggt 1869-86 av kung Ludwig II. Förtjust i Schwanen. Alla dörrar har olika utseende på smidesbeslagen.. Varje rum har målningar från olika Wagneroperor. Tronsalen har bibliska motiv och en krona som väger 1000 kg.

7/9
Klockan 1200
Vi åkte klockan 0605 från Füßen. maken i familjen vi bodde hos fixade frukost och körde oss till stationen! Resan hit till Strasbourg gick smärtfritt. Vi upptäckte dock att vi inte behövde vänta nästan 2 timmar. Det räckte med 4 min (!) innan vi var på väg mot Colmar.

Klockan 1630
Nu har vi fått mat, handlat lite färdkost inför cykelturen i morgon. Temperaturen är 27 . Jämfört med igår: +11!!

8/9
Klockan 2245
Efter en hård dag, då vi har cyklat omkring norr om Colmar (ca 4 mil) är det dags att krypa i säng. Jag har dessutom sprungit ca 9 km. efter jag duschat åt vi lite ost och kex som sköljdes ner med en flaska Bourgogne..

Cykelrutt: Colmar - Turckheim (Storkar) - Katzenthal - Ammerschwir (Här köpte CG chocolatine åt oss...) -Kaysersberg (Å som rinner genom byn. Ruin på höjd.) - Kientzheim - Sigolsheim (Här åt vi kanin! Gott! - Riquewihr (Vi såg en grupp där alla bar röda baskrar. Konstiga färger på husen) – Hunawihr (Mysig skog på vägen hit.) - Ribeauvillé (Efter-middagsfika. Cyklade mot enkelriktat, Hamnade i begravningsfölje!) - Beblenheim - Mittelwihr - Bennwihr - Ingersheim - Colmar.

Joggingtur: Maison des Jeunes - Wintzenheim - Stationen - Maison des Jeunes

9/9
Klockan 1915
Kvällsmaten är käkad. Rummet är betalt så i morgon kan vi åka vidare. Idag hade vi en heldag i Strasbourg. Avgasigt! Storstad. Kyrkan var storslagen. Dock inte i Veitsdomens klass (Prag). Vi hittade CG's paradis: Ett torg med två fik i varje hörn!!

10/9
Klockan 1130
Sitter utanför stationen i Lyon (Part-Diev) och tittar på gråa moln. CG äter en hamburgare. Hit har det tagit ca 4½ timma. Nu har vi en ½ timmas väntan inför nästa etapp på 5 timmar!

Klockan 2115
Ligger i en säng i Boulouris, 4 km väster om St Rafaël på ännu ett "Maison des jeunes". Le Manoir = Herrgården. Liten by! En liten promenad längs stranden blev längre än väntat "propriété Privée" stod det på varje grind! Eftersom vi inte ville vända... Till slut hittade vi dock en fri uppgång.
Landskapet är fascinerande. Bergigt ända ut till havet.
Tågresan, som tog 5 timmar och 10 minuter, gick bra.
Om en vecka är vi på väg hemåt!!

11/9
Klockan 2105
Äntligen!!! Bad i Medelhavet! Gick å slöade i St Raphaël å lunchade. Vilken chokladtårta!
2 timmars sol o bad. Hoppas det blir mer i morgon...
CG pratade i sömnen i går! Han skulle kontrollera var hans pengar var...
Jag sprang ca 8 - 9 km.

12/9
Klockan 2130
Så var det dags för lite minnesanteckningar igen. Idag åkte vi till Antibes och gick på Picasso-museumet. Behållningen därifrån var ganska skral. Det var dock en målning. Pescheur a table, som fångade mig. Vi gick därefter och åt och gick till stranden och badade. Äventyrsgolf spelade vi senare på eftermiddagen. Det blev oavgjort! Men det hängde på en putt som CG missade!!
På hemvägen stannade vi till en timma i Cannes. Vi åt mille feuille och kikade på Båtar...

13/9
Klockan 1925
Då har vi besökt det fjärde landet: Monaco. Varmt o skönt var det där också. Vi såg på vaktavlösningen. och gick in i palatset. Fint! Många tavlor och gamla möbler. Kyrkan var också fin med alla altare. CG o jag fyndade varsin T-shirt. Min blev billigare (98F istf 99F) p.g.a. expediten tog fel mynt... På hemvägen stannade vi ca 1½ timma i Cannes där vi käkade god glass och klättrade upp i kyrkan.
Monte Carlo tyckte inte det var någon klass på mig. I alla fall inte på mina shorts!! Så vi spelade inte bort en enda franc!

14/9
Klockan 1330
Ligger på stranden i St Raphaël och småfryser!! Idag som skulle blivit heldag på stranden! Å så är det mulet. Det var fint en halvtimma på förmiddagen men nu börjar det klarna upp. Kan undra vad CG gör idag?

15/9
Klockan 1930
Sitter på stationen i St Raphaël och väntar på tåget till vårt "hem". idag har vi varit i Cassis å tittat på Les Calanques och solat och badat.

16/9
Klockan 1820
Sol-o-bad-dag för mig! Härligt. Käkade crêpes-meny. Gott! I kväll väntar ost o vin...

17/9
Klockan 1715
Sitter på stationen och väntar på "vårt" tåg som ska gå 1838. Skrev inget igår för det fanns inte så mycket att skriva.
Vi åkte tåg från 751 till 1420 efter att ha tagit en promenad på 45 minuter.
Paris checkade vi in och gick på stan och tittade bl a på Notre Dame, Sacre-Coeur, Mont martre. Var "hemma" vid 23 då vi gick till sängs.
En japan på rummet hackade tänder och pratade i sömnen större delen av natten!
Idag har vi gått omkring ännu mer och sett bl a Tornet, Champs-Élyssées, Notre Dame (insidan) och fikat.
Vi lämnar ett regnande men inte så kallt (ca 17 - 18 ) Paris bakom oss!
Det ska bli skönt att komma Hem!

19/9
Klockan 1210
Sitter på tåget från Köpenhamn till Stockholm och väntar på att få åka hem.. Nyss var en konduktör här och sa att vi blir fast här ytterligare ca 1 timma för någon har blivit överkörd av ett tåg längre fram!
Resan från Paris gick bra. Vi la oss nid niotiden och sov till halv fem. CG väckte mig 615. Strax efter kom konduktören med våra pass. Puttgarden - Rødby blev av med ät- och drickbart...

Klockan 1550
Såja Nästan hemma. Dröjsmålet i Danmark fördröjdes ytterligare av att tullen gick genom vår kupé med hund! Men som tur är väntade tåget från Alvesta på oss. Totalt blev förseningen ca 20 min.
 
 
 

Home page Back to the home page

This site is created and maintained by: Carl-Gustaf Samuelsson